Η γειτονιά του Νιοχωρίου έχει μια μοναδική θέση στην ιστορία του νησιού. Μετά την οθωμανική κατοχή της πόλης το 1522, η μέχρι τότε ελληνοκατοικημένη καστροπολιτεία πέρασε σε οθωμανική ιδιοκτησία, οδηγώντας στη μετεγκατάσταση των ελληνικών ροδιακών συνοικιών έξω από τα τείχη της Παλιάς Πόλης. Σε απάντηση, οι κάτοικοι του νησιού συγκεντρώθηκαν σε οκτώ προάστια, γνωστά ως «μαράσια», γύρω από την Παλιά Πόλη.

Η ονομασία αυτή προέκυψε από την τουρκική λέξη «maras», που σημαίνει προάστιο. Κάθε γειτονιά είχε μια κεντρική εκκλησία που χρησίμευε ως «πλατεία» του οικισμού και οι κατοικίες των Τούρκων αξιωματικών ήταν διάσπαρτες σε κάθε προάστιο για να διατηρήσουν τον έλεγχο. Η λέξη «μαρασιά» έχει γίνει συνώνυμη με τις γειτονιές που σχηματίστηκαν γύρω από την Παλιά Πόλη στον απόηχο της Οθωμανικής κατοχής.

Στο βορειότερο άκρο του νησιού, τον 18ο αιώνα, δημιουργήθηκε το όγδοο και νεότερο μαράσι της Ρόδου, το Νιοχώρι. Η γειτονιά αυτή ξεχώρισε γρήγορα από τα άλλα προάστια λόγω της προνομιακής της θέσης και των εντυπωσιακών κτηρίων που τη στόλιζαν. Στο Νιοχώρι κατασκευάστηκαν προξενεία, δημόσια κτήρια και ξενοδοχεία και στεγάστηκαν σπίτια διπλωματών και πρεσβείες, καθιστώντας το μέχρι σήμερα την πιο κοσμική γειτονιά του νησιού.

Στην Καρδιά της Πόλης

Ο πολυχώρος «Κούκος» βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Ρόδου, σε προνομιακή τοποθεσία, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση σε αξιοθέατα-σημεία αναφοράς για το νησί. Είτε θέλετε να εξερευνήσετε την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού, να ανακαλύψετε την πόλη της Ρόδου, να απολαύσετε ένα περίπατο στα παράλια του νησιού, είτε να χαλαρώσετε απλά σε μία παραλία θαυμάζοντας τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, ο «Κούκος» είναι το ιδανικό μέρος για τη διαμονή σας στη Ρόδο.

Ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός γνωστός για τις όμορφες παραλίες του, την αρχαία ιστορία και τον πλούσιο πολιτισμό του, είναι έτοιμος να τον ανακαλύψετε.

Κάνοντας μια βόλτα στο Μανδράκι, στο πιο πολυσύχναστο σημείο του νησιού, θα βιώσετε τον παλμό της πόλης. Ένας περίπατος δίπλα στη θάλασσα θα σας φέρει πιο κοντά σε σημεία του νησιού που αξίζει να επισκεφθείτε.

Καθώς διασχίζετε μια ευχάριστη διαδρομή, θα συναντήσετε το άγαλμα του Διαγόρα. Τα βήματά σας θα σας φέρουν κοντά σε κτήρια ιταλικής και οθωμανικής αρχιτεκτονικής που κοσμούν το κέντρο της πόλης, δίνοντάς της ένα κοσμοπολίτικο αέρα.

Περνώντας το περίφημο θαλάσσιο τραμπολίνο, θα θαυμάσετε το Φρούριο του Αγίου Νικολάου, φτάνοντας τελικά στον Ευαγγελισμό όπου βρίσκονται οι κολώνες του ελάφου και της ελαφίνας, σύμβολο του νησιού, που διατηρούσε το προσωνύμιο Ελαφούσα. Στο σημείο αυτό λέγεται ότι δέσποζε ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου, ο Κολοσσός της Ρόδου, με τους νέους μελετητές να τον τοποθετούν μέσα στην Παλιά Πόλη.

Προχωρώντας λίγα μέτρα παρακάτω, θα βρείτε τους Ανεμόμυλους φτάνοντας τελικά σε μια διαδρομή που θα σας οδηγήσει έξω από τα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης, καθώς περπατάτε στον γραφικό ξύλινο πεζόδρομο του λιμανιού.

Στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, γνωστή και ως Μεσαιωνική Πόλη, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μια σειρά από ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα περιμένουν να τα θαυμάσετε.

Περιηγηθείτε στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, διασχίζοντας την ιστορική Οδό Ιπποτών και τη Ροδιακή Αψίδα, απολαμβάνοντας ένα ταξίδι στην ιστορία του νησιού.

Για τους λάτρεις του ηλιοβασιλέματος, απολαύστε τη μαγευτική θέα του Μόντε Σμίθ, καθώς ο ουρανός παίρνει πορφυρά χρώματα.

Προγραμματίστε τη διαμονή σας στη Ρόδο, στο καλύτερο σημείο του νησιού.